DREPT CONTRAVENȚIONAL
Dreptul contravențional se poate defini ca un ansamblu de norme strict determinate de legislaţia contravenţională, care oglindeşte instituţiile juridice de bază, cum ar fi contravenţia, contravenţionalitate, sancţiunea contravenţională, răspunderea contravenţională şi procedura contravenţională, şi care are drept scop protecţia juridică a unor valori sociale determinate, soluţionarea raporturilor juridice apărute in procesul activității de combatere a contravenţionalităţii.
Contravenția este fapta săvârșită de o persoana fizică sau juridică prin care se aduce atingere normelor contravenționale ce orânduiesc relațiile sociale și care este constatată și sancționată printr-un proces verbal.
Pentru încheierea sa valabila, procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției trebuie să cuprinda în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instițutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvărșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.
Dacă contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde și numele, prenumele și domiciliul părinților sau ale altor reprezentanți ori ocrotitori legali ai acestuia.
În situația în care contravenientul este persoană juridică, în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal ale acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
În situația în care contravenientul este persoană juridică, în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal ale acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
Nerespectarea normelor imperative care impun agentului constatator menționarea în mod expres, în procesul-verbal a elementelor enumerate mai sus poate atrage sancțiunea nulității relative a procesului-verbal. În această situație petentul trebuind să dovedeasca vătămarea ce i-a fost adusă.
În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștința contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal. În cazul nerespectării acestei mențiuni nulitatea este expresă, vătămarea fiind prezumată, vătămare care, însa, nu va atrage întotdeauna anularea procesului-verbal. Practica instanțelor de judecată este în sensul că vătămarea nerespectării dreptului contravenientului de a formula obiecțiuni și de a fi înscrise în cuprinsul procesului-verbal poate fi acoperită prin exercitarea plângerii contravenționale, instanța având căderea de a îndrepta orice neregularitate a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.
În practica judiciară găsim și alte cazuri de nulitate a procesului-verbal:
- lipsa sancțiunii în procesul-verbal de contravenție atrage nulitatea absolută a acestuia;
- este inadmisibil ca o persoană să fie sancționată de doua ori pentru săvârșirea aceleiași fapte;
- daca fapta nu a fost comisă de persoana menționată în actul de constatare intervine sancțiunea nulității absolute;
- este lovit de nulitate un act de constatare încheiat de către un organ constatator necompetent material sau din punct de vedere teritorial;
- în cazul contravențiilor constatate prin mijloace tehnice (înregistrări video), lipsa înregistrării tehnice constituie cauza de nulitate a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.
Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea absolută a procesului-verbal, nulitate care poate fi constată și din oficiu. În această situație vătămarea se prezumă în mod absolut și nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului-verbal. Menționăm că aceste cauze de nulitate absolută, care nu pot fi înlșturate în niciun mod, nu sunt singurele cauze de nulitate absolută.
Procesul contravențional este un proces civil și se judecă potrivit regulilor Codului de procedură civilă. Cu toate acestea, material se completează cu dispoziții din partea generală a Codului penal, din punct de vedere al cauzelor justificative exoneratoare de răspunderea contravențională.
În domeniul dreptului contravențional, vă putem acorda asistență juridică și reprezinta în fața autorităților și instanțelor competente, prin formulare de petiții, cereri, plângeri contravenționale, cereri în probațiune în fața instanței, concluzii în vederea apărării intereselor clientului.